15 Ekim 2012 Pazartesi

Tek Gözlü Canavar Tutsaklığı

İnsanlığın yaratılışında ılk varolduğu zamandan bu zamana kadar; etrafında olan biteni algılama,yeni bulgular bulma, daha önce olmamış eşyaları nesneleri icat etme vardır. Bu yüzyıllardır her konuda gerek dilde gerekse teknolojide süre gelen ve insan hayatının devamlılığını sağlamak aynı zamanda hayatını kolaylaştırmak için yapılan çabaların bir bütünüdür. Bu çabalar 19. yüzyılda teknoloji ağırlıklı olmuştur ve bu yüzyılın en önemli icatlarından birtaneside televizyondur.
 Televizyon görüntü ve görüntüyle alakalı sesleri aynı anda elektromanyetik dalgalar halinde yayılması presbine dayanan en mükemmel kitle iletişim aracıdır. Dünya ' da olan biteni aynı anda öğrenmemizi sağlar ilk başta haberlerle başyalan televizyon fulyası son zamanlarda ; dizi ve eğlence programlarınada ağırlık vermektedir. Türkiye ' de bu furyaya katkıda bulanan önemlı ülkeler arasındadır. Milliyet Gazetesinin yayınladığı bir yazıda aile içi aktivite olarak yüzde 59.4 televizyon yer almaktadır.Şu durumda iki soru geliyor aklıma bir insanlar bu kadar çok ne izliyor ? İki izledikleri yayının içeriği nelerdir ? Bu soruları iyi bir televizyon kullanıcısı olarak ilk kendime sorarak başladım ve neden bukadar televizyon izlediğimizle ilgili en özet cevap olarak izlediğimiz dizilerin süreleri aklıma geldi ;özet bölüm 30 dakika + yeni bölüm 100 dakika + reklam 40 dakika = 170 dakika sadece bir dizi için ayırdığımız süredir. Halbuki yabancı ülkelerde bir dizi ortalama 20-30 dakikadir içerik olarakta yabancı dizilere nazaran bizde ağırlık ya vurdu kırdı ya hüzünlü aşk hikayesidir. Kısaca içerik kendi kendini tekrar eden acıklı hikayeler bütünüdür..
 Televizyon kullanımı ve yabancı ülkelerle dizi karşılaştırması yapmışken fark edilen başka bir gerçekte var ki yabancı dizi ve programlara özentiliğimiz birkaç örnek vermek gerekirse ; doktorlar-greys anatomy, umutsuz ev kadınları-desperate housewives,küçük sırlar-gossip girl, muck-glee bunlar en büyük örnekler. Bunlar dışında Acun Ilıcalı diye bir gerçekte var ki Avrupa ülkelerinde yayınlanan ve tutan her programı Türkiye' ye yayması ve halk tarafından çok sevilmesidir. 
 Bu olaylardan yola çıkarak ne yazık ki bizim bu konuda geride olduğumuzu ve bu şekilde devam ederse televizyona tutsak ve hiçbir şekilde kendi yaratıcılığımızın kullanmayacağımız bir toplum olacağımızı düşünmekteyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder